Tapasztalataink

Látó életünk során az információk 75%-át vizuális élményeinkből nyerjük, így természetes, hogy csak nagyon nehezen tudjuk elképzelni, miként lehet a kép, a látvány, azaz a látás nélkül létezni. Áltapintatból a vak embereket elneveztük világtalanoknak, pedig nem szeretik ezt a titulust, ahogy elutasítják a szánalmat is. Helyette értelmes segítségre várnak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyermekeket nevelhessenek, és hasznosan élhessék le az életüket.

A felnőttkori (14. év felett bekövetkező) látássérültség ma Magyarországon körülbelül 64 000 embert érint. Közülük 12 000 ember teljesen vak, és évente újabb 6000 ember válik részlegesen vagy teljesen látásvesztetté. Ezt többnyire betegség (cukorbetegség, agydaganat, rövidlátás szövődményei, hályogok, látóideg-sorvadás), de baleset is okozhatja. A látássérült felnőttek 35%-a  aktív korú, egy részük szociális foglalkoztatóknál kap állás, és csak néhányuknak van lehetősége arra, hogy látó társaikkal együtt, integráltan végezhessék munkájukat. 

A körülmények megváltoztatása érdekében - az esélyegyenlőségi törekvések előtérbe kerülésével párhuzamosan - nemzeti, illetve EU-s forrásokból megkezdődött egy országos rehabilitációs hálózat kialakítása. Ennek részeként a Kreatív Formák Alapítvány a Dél-alföldi regionális központként Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében végzi tevékenységét. Mivel ingyenes szállást tudunk biztosítani, az ország más területeiről érkezők számára is igénybe vehető a szolgáltatás.